tisdag 10 juli 2007

La Cucina

La Cucina: En roman om bordets fröjder och köttets lustar av Lily Prior.
De sinnliga beskrivningarna av recept och matlagning påminner mig om Kärlek het som chili. Boken handlar om Rosa Fiore, en enkel bondflicka från Sicilien. Olycklig kärlek gör att hon vänder det motsatta könet ryggen. Hennes drift kanaliseras i stället till matlagning.
Hon får anställning på ett bibliotek och avancerar så småningom till bibliotekarie, men "hennes liv är lika trist och dammigt som de böcker hon är satt att sortera". Varför ska alltid bibliotekarier skildras som så tråkiga?

En dag kommer dock en gåtfull engelsman in på biblioteket - il Inglese. Han ska samla material till sin forskning om siciliansk gastronomi. Och naturligtvis går det som det går. Rosa blir hans gastronomiska guide och han lär henne erotikens konst.
Stilen är humoristisk, lite burlesk och skildringen av bondelivet på Sicilien och av maffian, la famiglia har drag av skröna. Jag gillar den här historien, bildspråket - som när il Inglese med en grönsakskniv sprättar upp Rosas enorma laxskära korsett: "Korsetten sprack upp och där låg min nakna kropp som en enorm, nyspritad bondböna".

Inga kommentarer: