onsdag 1 augusti 2007

Lögnens lov

Det här är ingen uppbygglig historia! Men den är kul! Sensmoralen kanske kunde vara: brott lönar sig - om man har tur.

Lögnens lov av den brasilianska författarinnan Patricia Melo är en häftig deckarparodi samtidigt som det är en drift med förlagsbranschen.

José Gruber, en ung man med författardrömmar, försörjer sig på att skriva kioskdeckare. Han stjäl friskt från klassiker av Poe, Camus och Dostojevskij m.fl. - böcker som hans förläggare aldrig läst. När han för en gångs skull har hittat på en egen intrig, leder honom hans researcharbete till ett serumterapiinstitut. Där arbetar den sköna Fulvia och naturligtvis leder bekantskapen till sängen.

Fulvia är specialist på giftormar och föder också upp sådana. Hon är en orm i kvinnokläder och avslöjar så småningoms in djävulska plan för Gruber. Eftersom han är en sån duktig deckarförfattare, förväntar hon sig att han ska kläcka planen för hur hon ska kunna ta död på sin man utan att bli avslöjad. Naturligtvis ligger det nära till hands med ett giftormsmord och båda ägnar mycket tid åt att planera det perfekta brottet.

Jag ska inte avslöja för mycket av handlingen, men så småningom tröttnar José på Fulvia och deckarskrivandet går inte så bra längre. I stället ger han sig i lag med den vackra tyskan Ingrid och ger sig in i självförverkligandebranschen. Han plankar framför allt amerikanska populärpsykologer och skriver om självhjälp och pengarna strömmar in. Läsekretsen förvandlas till anhängare och han funderar över om han ska starta en kyrka.

Men över dem båda vilar Fulvias skugga ...

Inga kommentarer: