fredag 22 juni 2007

Ormen skall dö

Ytterligare en bok som fortsätter att fascinera mig. Har läst den ett par gånger och även lyssnat till den som ljudbok med en fantastisk inläsning av Tomas Bolme. Jag kan höra hans röst inne i huvudet när jag vill.

Författaren, Yasar Kemal, är född i Anatolien i Turkiet. Under några år var han faktiskt bosatt i Sverige. Hans bok Ormen skall dö, sägs grunda sig på en verklig händelse, men är också en anatolisk variant på Hamlet.

Trots sitt fruktansvärda tema är det en så vacker bok! Språket lyfter en några centimeter upp i luften, beskrivningarna av Anavarzas bergstrakter ger en en känsla av att man är där. De lodräta klipporna, de kretsande örnarna, blå mjölkört, gul krokus, purpurröd vildklöver och doftande vildtimjan.

Halil enleverar den vackra Esme och tvingar henne att gifta sig med honom. Hon föder en son, Hassan. Men Halil mördas inför ögonen på Hassan av den man Esme älskade. Halils mördare grips och avrättas, men Halils mor och bröder kräver blodshämnd på den som de ytterst anser är den skyldiga -Esme.

Men ingen kan bära hand på Esme, som är så vacker att "det tagit Allah tusen år att skapa en sådan kvinna". Farmodern börjar nu sprida rykten om Esme i byn, rykten som förmeras hundrafalt och som förhäxar byborna, också Hassan och han lämnas ingen ro förrän han utkrävt hämnd genom att mörda sin mor. Också faderns vålnad hetsar honom...

Inga kommentarer: